Câteva curiozități despre monedele din UE

Câteva curiozități despre monedele din UE

În timp ce majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (UE) au adoptat euro ca monedă oficială, există încă patru state membre ale UE care au ales să nu folosească euro:
Ce monedă se folosește în Bulgaria? Bulgaria nu folosește euro ca monedă. Moneda oficială a Bulgariei este Lev bulgar (BGN). Deși Bulgaria este membră a Uniunii Europene (UE), încă nu a adoptat euro. Țara a avut planuri de a adopta euro în trecut, dar și-a amânat aderarea la zona euro și continuă să folosească lev bulgar ca monedă națională. Politica monetară și ratele de schimb ale Bulgariei sunt gestionate independent de banca centrală a Bulgariei, Banca Națională a Bulgariei.

Am aflat așadar ce monedă se folosește în Bulgaria. Dar cum rămâne spre exemplu cu Danemarca. Danemarca, deși este membră a UE, a optat pentru a-și păstra moneda națională, coroana daneză (DKK). Această decizie a fost luată printr-o serie de referendumuri în care populația daneză și-a exprimat rezerve cu privire la adoptarea monedei euro.

Văzând deci ce monedă se folosește în Bulgaria și Danemarca, ne putem pune aceeași întrebare legată de Suedi. Suedia, un alt stat membru al UE, continuă să folosească coroana suedeză (SEK) ca monedă. Țara a votat împotriva aderării la zona euro într-un referendum organizat în 2003, invocând îngrijorări cu privire la impactul asupra economiei și suveranității suedeze.

Moneda folosită în Polonia este zlotul polonez (PLN). Este prescurtat ca „zł” și împărțit în continuare în 100 de unități mai mici numite groszy. Zlotul este moneda oficială a Poloniei din 1924 și rămâne singurul curs legal pentru toate tranzacțiile și operațiunile financiare din țară.
Așadar nu e vorba doar de ce monedă se folosește în Bulgaria. Aceste patru țări și-au menținut propriile monede, permițându-le să exercite politici monetare independente și să păstreze controlul asupra economiilor lor respective, bucurându-se în același timp de beneficiile apartenenței la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *