Sfaturi utile pentru proiectarea unei scari

Sfaturi utile pentru proiectarea unei scari

De la o idee, concept si pana la ducerea la bun sfarsit in realizarea unei scari de aluminiu, producatorii profesionisti propun scoaterea din anonimat a acesteia, aproape omisa in unele cazuri si o transforma cu usurinta intr-un element de constructie bine definit. Ce este cert, faptul ca toate proiectele au la baza o cercetare structurala pentru asigurarea rezistentei in timp. In plus, cerinta de asigurare a sigurantei impotriva alunecarii se poate respecta fie prin realizarea stratului de uzura rugos, continuu pe toata suprafata, astfel vorbim despre gradul de aderenta, esential in proiectarea acestor constructii, putem recomanda sfatul ca este bine ca partea marginala sa fie acoperita cu o suprafata antiderapanta.

Treapta este parte din masa unei scari pe care calcam, aceasta treapta trebuie sa fie destul de lata pentru a putea rezema piciorul, iar suprafata trebuie sa ofere aderenta ca sa nu alunecam, tocmai ce reamintim de gradul de aderenta. De obicei se prefera ca treapta sa aiba lungimea de 29 cm, iar contratreapta de 16 cm. Treptele cu pante mari ar trebui facute fara contratrepte, deoarece talpa piciorului are o suprafata mare de contact, putand intra si sub trapta de deasupra. Trebuie sa ne gandim si la persoanele care au un numar mare la pantof, astfel acestia neputand calca cu incredere pe treapta daca aceasta este prea mare. Legislatia pentru treapta minima spune ca aceasta trebuie sa fie de douazeci si doua de cm, tot aceasta spune ca inaltimea maxima sa nu fie mai mare de saisprezece cm pentru ca unele persoane cu dezabilitati au probleme la urcatul ansamblului de scari.

Calculand rezistenta si deformatia unei scari de aluminiu se face luand in considerare tipul structural, conditiile de rezemare a elementelor de constructie a acestora si incarcarile care le pot solocita. La elementele inclinate se tine cont de faptul ca incarcarea permanenta este repartizata uniform pe suprafata inclinata.

La proiectarea unei scari simple interioare, indiferent de solutia aleasa trebuie sa fie in acord cu restul detaliilor de design interior. Conteaza in mod absolut materialul folosit, culorile si forma. Nu mai ramane decat imaginatia arhitectului care trebuie sa fie liber de orice constrangeri pentru ca doar asa se poate ajunge la solutia optima, noua si, in egala masura, potrivita, pentru scopul urmarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *